tiistai 11. joulukuuta 2012

Sämpyliä



Sämpylöitä tulee leivottua aina silloin tällöin. Teen aina samalla perusohjeella, jota voi muokata loputtomasti, kunhan pysyy annetuissa mittasuhteissa.

Sämpylät

4 dl vettä tai muuta nestettä
1 pss  kuivahiivaa
2 rkl siirappia tai hunajaa
1 tl suolaa
1/2 dl öljyä
3 dl hiutaleita, leseitä, jyviä, rouheita, maltaita tms
6 dl vehnäjauhoja
pinnalle siemeniä tai hiutaleita
* Kuumenna vesi kuumaksi, 42 asteiseksi. sekoita veteen suola, siirappi ja kuivahiiva, joka on sekoitettu noin 1 dl:aan jauhoja. 
* Alusta taikinaan loput jauhot sekä hiutaleet. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa.
* Peitä taikinakulho leivinliinalla ja anna kohota puoli tuntia.
* Leivo taikinasta sämpylöitä, kohota liinan alla noin 15-20 min. Ripottele kohonneiden leipien  pinnalle siemeniä. Siemenet tarttuvat leipään paremmin jos sekoitat ne vesitilkkaan, ja ripottelet ne kosteana leivän pinnalle.
* Paista 250 asteessa 8-10 minuuttia


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti