tiistai 11. maaliskuuta 2014

Rahkapiirakkaa happamista luumuista ja mustaherukoista


Ostin kaupasta keltaisia luumuja, jotka olivat kertakaikkiaan niin happamia, että olisivat jääneet tuoreena syömättä. Lasten kanssa pyöräytettiin niistä sitten rahkapiirakka. Jotta piirakkaa saatiin koko pellillinen, laitetiin kaveriksi pakastemustaherukoita ( eli yhteensä 8 luumua ja n. 4 dl mustaherukoita). Aika hapanta! Mutta tällä piirakalla saa happamimmankin aineksen taittumaan mukavaksi piirakaksi.



Tämä on aivan ihana ohje; piiras on tosi kuohkea vaikka ainekset vain sekoitetaan. Vispilää ei siis tarvita ollenkaan, joten tätä voi tehdä vaikka mökillä. Rahkan sijasta tähän käy myös jogurtti, piimä tai kermaviili, mitä nyt sattuu olemaan. Ohjeesta tulee uunipellillinen piirakkaa, puolita ohje, jos teet piirasvuokaan. Tällä kertaa laitoin puoet vehnäjauhojen määrästä grahamvehnäjauhoja

Rahkamurupiirakka
kohta 1:
6 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
190g voisulaa
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
* sekoita ainekset ja ota murutaikinaa sivuun noin 1/3 koko määrästä
kohta 2:
sekoita loppuun eli 2/3 murutaikinaan:
1 prk kermaviiliä
1 muna
* Levitä taikina leivinpaperille uunipellille
* Levitä taikinan päälle haluamiasi marjoja/hedemiä runsaasti
kohta 3:
sekoita täyte:
2 munaa
2 prk rahkaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
* Kaada täyte marjojen päälle
* Ripottele lopuksi sivuun otettu muru päälle
* Paista 200 asteessa 20-30 min.

Ohje toimii tosi hyvin raparperille, puolukoille, happamille omenille yms, joka kaipaa kaverikseen lempeää makeaa. Ohje on peräisin ystävältäni, joka toi piirakkaa tarjolle kihlajaisiimme, jotka köyhinä opiskelijoina järjestimme aikoinaan nyyttäriperiaatteella.

2 kommenttia:

  1. Hyvin on houkuttavat kuvat ja maukas ohje.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä! Teenkin tätä seuraavaksi kun tulee enemmän vieraita. Puolukoita on pakkasessa vähän ylitarpeen, kun en ole sellainen puolukkahillon suurkuluttaja kuin äiti ja isä :)

    VastaaPoista