Yhdeksän vuotiaalla esikoisella ja nelivuotiaalla kuopuksella oli erilaiset ajatukset siitä, mitä ystävänpäiväksi leivottaisiin kahvipöytään. Kuopus halusi tehdä omenamuffinsseja ja suklaata, ja esikoinen toivoi kakkua jossa olisi vaaleanpunainen kuorrutus.
Ratkaisin tällä kertaa tilanteen niin, että tein kaksinkertaisen annoksen Säästäjänkakkutaikinaa, josta visi tehdä sekä muffinsseja että kakkua. Ohje on äidiltäni, ja se on perinteinen kardemummainen vaalea kahvikakku. Ilman kardemummaa samasta ohjeesta saa helposti pohjan marjapiirakallekin, taikinaa oi muokata loputtomasti. Tätä samaa ohjetta olen mukaellen käyttänyt esimerkiksi TÄSSÄ omenapiirakassa. Säästämisestä en tämän kakun kohdalla tiedä. Ehkä nimi tulee siitä, että joskus runsaasti voita sisältävät murukahvikakut on olleet suosittuja, ja tämä ohje on vähän vähemmän voita sisältävä.
Äidin säästäjänkakku (kkp=kahvikuppi= n.1,5dl)
2 munaa
1 1/2 kkp
3 kkp vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 kkp maitoa
1 tl vaniljasokeria (ei alkuperisessä ohjeessa)
1 kkp sulatettua voita
1 tl jauhettua kardemummaa ( tällä kertaa jätin taikinasta pois)
* Vaahdota munat ja sokeri.
* Lisää keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi
* Paista 175 asteessa, kokeile kypsyys puutikulla
- kahvikakkuvuoassa 70-80 min
- uunipellillä n. 45 min
- pyöreässä täytekakkuvuoassa 45-50 min
- muffinssivuoassa 12-15 min
Esikoisen kakkuun tuli pinnalle kuningatarrahka- kermavaahtoseosta.
Välissä kakussa oli kuningatarhilloa ja mansikkasurvosta.
Koristeeksi tytär taiteili suklaasta sydämiä..
Päällä sulatettua tummaa suklaata, jossa pieni nokare voisulaa, ja tietysti karkkeja :)
Säästäjänkakku on yksi maailman parhaista kakkuresepteistä. Mieheni ei pidä kuivakakuista, mutta säästäjänkakkua syö mielellään, koska "se ei ole kuiva". :-D
VastaaPoistaOn vähän kuin murokakkua jossa ei tarvitse hieroa voita ja sokeria vaahdoksi... ihanaa!