maanantai 30. heinäkuuta 2012

Tasainen etenijä eli Kesän paras marjatorttu



 Tämän tortun ohje on peräisin suomenruotsalaiselta mummoltani, joka on joskus kääntänyt ohjeen jostakin ruotsalaisesta leivontalehdestä suomeksi. Ohjeen viimeinen lause: "usko kuljetus tasaiselle etenijälle"- on nimennyt tortun perheemme sisällä tasaiseksi etenijäksi. Alunperin sen nimi on Kesän parass marjatorttu, mikä ei myöskään ole huono nimi, sillä sitä tämä ehdottomasti on, kesän paras piirakka, joka katoaa pöydästä hujauksessa. Olen tehnyt tätä usein tämänkin kesän aikana ja aina se maistuu yhtä hyvältä. Siihen sopii yhtähyvin mansikat, mustikat kuin vadelmatkin, tai vaikka kaikki sekaisin, ja myös pakastemarjoja voi käyttää. Juhannuksena laitoin tortun pinnalle pakastevadelmien lisäksi tuoreita kirsikoita ja aprikooseja.



Tämä herkullinen marjatorttu muuntuu helposti myös gluteenittomaksi ja maidottomaksi. Tätini, joka noudattaa gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota, sai siis myös maistaa tätä herkkua.
(suluissa gluteenittomaan ja maidottomaan torttuun tulleet muunnokset)


Tasaisen etenijän kakku, eli Kesän paras marjatorttu
Pohja:
1 muna
1 dl sokeria
40g sulatettua voita (sunnuntai margariinia)
2 dl vehnäjauhoja (vaalea gluteeniton jauhoseos 1dl ja hirssihiutale 1dl)
1 tl leivinjauhetta
1 dl kermaa (kauramaitoa)
Täyte:
2 prk (a´200g) kermaviiliä (tai puolet kermaviiliä ja puolet appelssiinituorejuustoa tai rahkaa) (maidoton: 3 prk yosa- soijavaniljajogurttia)
1 muna
4 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Pinnalle
n. 1 litra marjoja, esim mansikoita, mustikoita tai vadelmia
1 1/2 dl hyytelösokeria
3 dl vettä
* vaahdota pohjataikinan muna ja sokeri. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Vatkaa kaikki aineet munasokerivaahtoon.
* Voitele piirasvuoka ja kaada taikina vuokaan.
* Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada täyte pohjataikinan päälle vuokaan.
* Paista torttua 200 asteessa n. 30 minuuttia
* Anna tortun jäähtyä kokonaan ennenkuin lisäät päälle marjat. Se hyytyy ja kovettuu vasta jäähtyessään.

Jos taikinan ja täytteen määrä tuntuu runsaalta, voit halutessasi tehdä yli jäävästä taikinasta ja täytteestä vaikkapa muutaman muffinssin.

* Lado jäähtyneen tortun päälle marjat vieriviereen. Jos käytät pakastemarjoja, ne saavat olla vähän jäisiä, jotta pitävät paremmin muotonsa. Valmista hyytelösokeriliemi hyytelösokeripakkauksen ohjeen mukaan, ja lusikoi se marjojen päälle.
 * Viilennä torttu jääkaapissa. Usko kuljetus tasaiselle etenijälle...


1 kommentti:

  1. Kauniin näköinen! Ja varmasti hyvää, koska on herkullisen näköinenkin :)

    Olen kans joskus kääntänyt googlekääntäjällä jotain ohjeita -hyvät naurut niistä ainakin saa :)

    VastaaPoista